Zes pijlers geven onze antroposofische identiteit vorm en inhoud. Verweven in onze professionele, reguliere zorg en methodieken en extra zichtbaar in onze antroposofische non-verbale methodieken.
Vanuit een holistische kijk zien we de mens in zijn geheel. Rekening houdend met ieders beperkingen, gaan wij vooral uit van de mogelijkheden en kwaliteiten van elke cliënt. We hebben oog voor het levensverhaal, ervaringen en verwachtingen van cliënten. Ook letten we op ieders sociale, psychische en fysieke functioneren. Zo willen we elke cliënt als compleet mens verstaan en aansluiten bij de ‘rode draad’ van zijn of haar leven.
Mens en medemens zijn, leven en samenleven; die woorden zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Je bent immers alleen mens in relatie tot anderen. Vanuit deze optiek is de zorg zowel gericht op ieders eigen ontwikkeling, als op de ontwikkeling van cliënten in verbondenheid met de gemeenschap waarvan zij deel uitmaken. In balans komen beide tot bloei.
Onze gebouwen zijn ruim en licht van opzet. Ze hebben een warme en huiselijke uitstraling, met de aandacht voor details in materiaal gebruik en kleurstelling. Waarbij uit alles blijkt dat er met aandacht en zorg wordt gewerkt en geleefd. Het zijn helende plekken die uitnodigen tot ontmoeting en contact; met anderen en met jezelf.
Voluit leven is leven in verbinding. In verbinding met wie je bent en wat je beweegt. Met wat je denkt, voelt en wilt. Met de mensen met wie je leeft, woont en werkt. Wie ben je en wat is voor jou belangrijk? Wat ervaar je als zinvol? Welke keuzes, hoe klein dan ook, kan iemand maken? In onze zorg en begeleiding hebben we oog voor al deze verschillende niveaus van verbinding. Al vragend naar identiteit, zingeving en betekenis zoeken we samen naar aanknopingspunten voor verdere ontwikkeling.
Vooral in de natuur ervaren we hoe we deel uitmaken van het grotere geheel dat ons omgeeft en voedt. Daarom bevorderen we het contact met de natuur. We sluiten aan bij het natuurlijke ritme van de dagen en seizoenen. Een ander belangrijk onderdeel van een door de antroposofie geïnspireerde cultuur zijn de rituelen en gezamenlijk gevierde feesten door het jaar heen. Ze dragen bij aan een gevoel van onderlinge verbondenheid. Het biedt one houvast dat deze feesten elk jaar terugkeren en dat we ze steeds opnieuw vieren. Voor cliënten vormen de jaarfeesten ook een hulp om je te kunnen oriënteren in de tijd. In verlengde hiervan stimuleren we een gezonde levensstijl en het gebruik van biologische voeding.
Kunst en cultuur geven het leven kleur en zijn een manier om je emoties te uiten, je zintuigen te prikkelen en schoonheid te ervaren. We laten ons inspireren door de kunst en cultuur om ons heen. Daarom bieden we cliënten volop ruimte voor kunstzinnige en creatieve activiteiten. Of het nu gaat om volksdansen, zingen, (geïmproviseerd) toneelspelen, het maken of genieten van kunstwerken of musiceren, het zijn allemaal mogelijkheden om je te ontplooien en dichterbij je gezonde kern te brengen.