Zorgvragen gaan over ‘schotten’ heen en concurrentie op medewerkers en cliënten is niet houdbaar in tijden van schaarste. Regionale samenwerking en kennisontwikkeling voor complexe problematiek is nodig. Voor een compleet palet aan zorg voor mensen met een meervoudige zorgvraag is het nodig dat zowel wij als onze samenwerkingspartners helder hebben wat eenieder kan betekenen op het gebied van wonen, werken en behandeling voor deze cliënten. Wij zetten ons de komende jaren verder in op de regionale werkagenda van de VGU (Vereniging gehandicaptenzorg Utrecht). Met deze regionale werkagenda willen 15 organisaties voor mensen met een beperking en het Zorgkantoor Zilveren Kruis samen knelpunten oplossen in de regio.
Doel is cliënten de juiste intensiteit van zorg te bieden, specialistisch als het moet, generalistisch als het kan. Daarom investeren we de komende jaren ook in de relaties met gemeenten, wijkteams en samenwerkingspartners in de verschillende regio’s, zowel op het specialistische domein als het sociale domein. Voor de LVB+ doelgroepen zetten we verder in op een intensieve samenwerking met Fivoor en met regionale FACT-teams. Ook gaan we verder met het investeren in de samenwerking om de generalistische medische zorg toegankelijk toe houden voor al onze cliënten.
We willen iedereen uitnodigen om ons beter te leren kennen. Langs deze lijn treden wij naar buiten als organisatie. We willen investeren in betekenisvolle relaties met (potentiële) medewerkers, cliënten en hun verwanten, met belangenverenigingen, collega-instellingen, de inspecties, de wetenschap en andere stakeholders. Op elk niveau vraagt dat van ons een open en geïnteresseerde houding die anderen uitnodigt om met ons in contact te treden.
Mensen mogen zeggen wat ze van ons vinden. We willen onze boodschap niet eenzijdig uitzenden, maar luisteren naar hoe mensen ons zien. Daarom stellen we ons open en lerend op en putten we bijvoorbeeld uit door teams samengestelde interne kwalteitsoverzichten en uit interne en externe visitatierapporten.