Als we kijken naar de toekomst zien we een groot aantal urgente vraagstukken en uitdagingen, ofwel ‘burning issues’ voor de zorg en Lievegoed in het bijzonder. Veel van deze uitdagingen zorgen nu al voor spanning en dilemma’s in de praktijk.
Onze belangrijkste burning issues op een rij:
De complexe samenleving zorgt voor een groeiende zorgvraag de komende jaren. Meer mensen kunnen minder of niet meer mee (laaggeletterdheid, digivaardigheden). Er is sprake van een toename van mensen met een verslaving, een depressie en burn out klachten. Ook door vergrijzing in Nederland verwachten we een forse stijging van de zorgvraag.
We zien dat mensen met complexe en meervoudige zorgvragen tussen wal en schip dreigen te vallen. De zorgvraag groeit, is vaak chronisch en multiproblem en past niet bij de inrichting van het huidige zorgsysteem. De betaalbaarheid en toegankelijkheid van de (gehele) zorg is een uitdaging. Zeker als we blijven doen wat we doen. Zorgkosten groeien, administratieve lasten zijn hoog en de schotten tussen de verschillende systemen, tussen de verschillende zorgdomeinen en leefdomeinen veroorzaken problemen. Dit maakt maatwerk bieden lastig. We moeten het echt anders gaan doen, het systeemdenken is failliet.
Daarnaast zien we dat het aanbod van zorgmensen schaars wordt. Zij vertrekken uit de zorg vanwege gebrek aan waardering, werkdruk en complexer wordende zorgvragen. Minder zorgmensen zijn beschikbaar door verzuim, vergrijzing en ontgroening. We zien een groeiende trend van medewerkers om ZZP’er worden.
Kortom de zorgkloof wordt groter de komende jaren (groeiende zorgvraag en minder beschikbare zorg). Inzet op medewerkers vinden en verbinden is dan ook nodig om de zorg voor cliënten te kunnen blijven bieden; nu en in de toekomst. Wij zullen de komende jaren de medewerker centraal stellen in het zoeken naar ruimte voor aandacht.